Zorg met kracht & aandacht

Trainingen met VR bieb


“Als je het niet vraagt, wordt die eenzaamheid eigenlijk alleen maar benadrukt,”

In Nederland overlijden dagelijks vijf mensen door zelfdoding. Voor jongeren tot 30 jaar is suïcide nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. Mannen daarbij vaker dan vrouwen. Yvonne, ervaringsdeskundige en woonbegeleider bij Connecting Hands, deelt haar ervaring bij het maken van één van onze nieuwe trainingen over het bespreekbaar maken van suïcide.

Via collega Arne werd Yvonne gewezen op de VR bieb. “Het mooie aan VR is dat je kunt oefenen zonder direct met kwetsbare cliënten te werken,” zegt Yvonne. “Met VR simuleer je een scenario, waardoor zorgverleners beter voorbereid zijn op de praktijk. Dat betekent dat je rustig fouten mag maken, zonder dat het direct invloed heeft op de cliënt.”

Met vragen doorbreek je de eenzaamheid
Een belangrijk doel van de training is zorgverleners te leren hoe ze gesprekken over suïcide kunnen voeren. Dit is een onderwerp dat vaak met angst en terughoudendheid wordt benaderd. Yvonne, die uit eigen ervaring weet hoe belangrijk deze gesprekken zijn, benadrukt het belang van open en eerlijke communicatie.

“Mensen met suïcidale gedachten voelen zich vaak eenzaam,” zegt Yvonne. “Ze kunnen het gevoel hebben dat niemand hun gevoel begrijpt. Het is belangrijk dat zorgverleners deze moeilijke vragen durven stellen, juist omdat ‘niet vragen’ de eenzaamheid van de cliënt kan versterken.”

Yvonne legt uit dat er vaak een misvatting is dat het bespreken van suïcide iemand op ideeën zou kunnen brengen. Dit weerhoudt zorgverleners soms van het beginnen van het gesprek. Het tegenovergestelde is waar: door het onderwerp openlijk aan te kaarten, krijgen cliënten de ruimte om over hun gevoelens te praten.

“Als je het niet vraagt, wordt die eenzaamheid eigenlijk alleen maar benadrukt,” vervolgt Yvonne. “Cliënten voelen aan dat er iets niet gezegd wordt, en dat maakt het voor hen nog moeilijker om zich open te stellen. Door juist de vraag te stellen, laat je zien dat je er niet voor terugdeinst, dat je er bent om te helpen, ongeacht hoe zwaar het onderwerp is.”

Elke organisatie heeft andere protocollen
“Het was een uitdaging om alles op één lijn te krijgen,” geeft Yvonne toe. “We werken samen met verschillende organisaties en iedereen heeft zijn eigen protocollen.” Toch is deze samenwerking belangrijk om de training breed inzetbaar te maken.

Yvonne hoopt dat VR-trainingen zorgverleners helpen om moeilijke gesprekken zonder angst aan te gaan. “Elke hulpverlener moet durven vragen naar suïcidale gedachten,” zegt ze. Dit kan het verschil maken in het leven van een cliënt.

Heb je gedachten over zelfdoding? Praat erover. Je staat niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de website www.113.nl of bel anoniem naar 113 of 0800-0113.